Sătenii care făceau naveta la oraş au rămas acum fără locuri de muncă.Agricultura nu mai merge, locurile de muncă sunt puţine, iar chetuielile de la o zi la alta din ce în ce mai mari. Pentru sătenii din Homorod, Caţa şi Beia, agricultura nu mai merge ca înainte. Seminţele sunt scumpe, munca este istovitoare, iar câştigul este minim. „Astăzi numai câtiva localnici, cei care au între 30 şi 50 de ani, se mai ocupă de agricultură şi creşterea animalelor. Ar fi cam 10 familii care fac acest lucru în Mercheaşa şi cam 20 în Homorodi”, spune primarul din Homorod, Marcel Pelei.
Şi-au pierdut locurile de muncă
Disponibilizările la nivel naţional nu i-au ocolit nici pe braşovenii de la sate. Foarte mulţi dintre cei care făceau naveta la Rupea, Sighişoara sau Braşov au rămas fără locuri de muncă. Sătenii din Paloş sunt într-o situaţie la fel de critică în ce priveşte locurile de muncă. „Eu am lucrat ca tâmplar. Acum nu prea mai sunt locuri de muncă. Deocamdată mai stau acasă şi văd eu ce se iveşte”, ne-a declarat Ion Erecheş, de 53 de ani, din Paloş.
Nu pot plăti impozitul
La Homorod, spre exemplu, din cei 1200 de localnici care au de plătit impozit pe locuinţă, până în prezent şi-au plătit aceste obligaţii doar 15%. Adică mai puţin de jumătate dintre cei care au achitat anul trecut. „În anii trecuţi, impozitul îl plăteau la începutul anului, pentru a beneficia de acea reducere. În acest an, foarte puţini oameni au venit. Neavând locuri de muncă, binenţeles că nu au avut cu ce să plătească”, spune primarul din Homorod.