Alaturi de RBS Romania care a devenit formator de piata de contractul derivat cu activ suport perechea euro/leu, ar putea sa apara si alte banci interesate sa devina market-maker-ii pe derivate, a declarat presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache (foto).
Farmache se asteapta ca activitatea de market-maker al RBS pe derivatul EUR/RON sa fie un stimulent pentru intermediari si investitori pentru a se indrepta spre tranzactionarea acestui instrument.
“Speram ca RBS sa aduca lichiditatea si vizibilitatea pe care ne-o dorim pe acest contract. Reactile brokerilor si a investitorilor privind aceasta miscare au fost pozitive, insa trebuie sa fim constienti ca este nevoie de o perioada de acumulare, cresterea interesului nu se va produce imediat”, a afirmat Cosmin Bucur, director piete financiare al RBS Romania.
El a mai subliniat ca momentan RBS se va concentra pe contractul euro/leu, insa avand in vedere ca acest derivat are ca activ suport piata valutara, daca va exista interes si cerere vom introduce noi instrumente.
RBS Romania este marketmaker pe derivate de la BVB, dar si primul pe o pereche valuta, in timp ce la Bursa de la Sibiu exista doua companii are indeplinesc aceste functii, Broker Cluj pentru simbolul DESNP si WBS Romania pentru DEEBS.
RBS va asigura un volum minim de 1.000 de contracte pe fiecare din cele patru derivate cu scadenta in iunie, septembrie, decembrie si martie 2010. Banca va furniza un poll de lichiditate de 4 milioane de euro la vanzare si cumparare, ce reprezinta 1 milion euro pentru fiecare din cele patru scadente.
Spread-ul maxim (diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare - n.r.) va fi de 0,5% pentru scadenta apropiata, 1% pentru a doua scadenta, 1,5% pentru a treia si 2% pentru seria cu cea mai indepartata scadenta.
Market maker-ul reprezinta participantul la piata de