De-a lungul carierei sale, Pera Bulz, taragotistul din Vaţa de Jos, a ajuns atât de vestit încât a cântat pentru Ceauşescu, Iliescu şi Traian Băsescu Profil
Născut - 02.08.1946
Educaţie - şcoala de maiştri
Experienţă - maistru şi rapsod popular
Familiecăsătorit, un copil
Pentru hunedoreanul Pera Bulz, taragotul este o moştenire de familie. Şi asta pentru că, de-a lungul timpului, în familia sa, a existat întotdeauna un taragotist. „M-am născut în aceeaşi casă cu părintele Arsenie Boca, marele luptător anticomunist, care mi-era unchi. Acesta a plecat de-acasă când eram foarte mic. Era urmărit de Securitate şi nu dorea să provoace necazuri familiei”, povesteşte, cu admiraţie, hunedoreanul.
S-a supărat pe vioară
În viaţa lui nea Pera şcoala şi muzica au avut o mare importanţă. „În clasa a patra a venit un învăţător, pe nume Buzaş, un adevăra meseriaş al viorii. Pe atunci se organizau tot felul de concursuri muzicale. La Vaţa de Jos, în clasele mai mari, la o repetiţie, s-a rupt o coardă de la vioară şi m-a pleznit peste faţă. Atunci m-am «supărat» pe vioară şi m-am apucat de clarinet. Îmi făcuse tata unul dintr-o ţeavă şi o pâlnie. Acel clarinet, pe care am învăţat să cânt, îl mai am şi acum”, povesteşte zâmbind, Pera Bulz.
Muzica de la Tătărăşti
În comuna Vaţa de Jos au fost tot timpul buni suflători. Pe aceştia i-a auzit şi Pera Bulz şi, de atunci, şi-a descoperit marea dragoste: taragotul. „În clasa a şaptea tot tata mi-a cumpărat un taragot din lemn, care avea o tonalitate foarte frumoasă. Cu acest instrument am participat la numeroase concursuri şi am câştigat o mulţime de premii” spune rapsodul. În 1966, Pera Bulz a avut prima apariţie la radio, iar în 1974 a debutat pe micul ecran.
De la Ceauşescu până la Băsescu
Odată ajuns cunoscu