Virusul H1N1 este mai contagios decât virusurile aviare pentru că se transmite prin aer, a suferit mutaţii şi a devenit suficient de agresiv încât să treacă de la om la om. Sursa: Reuters
România se pregăteşte pentru a face faţă situaţiei care ar apărea în cazul unei eventuale pandemii de gripă porcină. Subiectul a fost abordat ieri şi la Palatul Cotroceni, în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Ministrul sănătăţii, Ion Bazac, a arătat stadiul pregătirilor sistemului sanitar, iar ministrul de interne, Dan Nica, a făcut o informare în legătură cu planul de măsuri la nivelul ministerului şi al guvernului „în scopul prevenirii şi limitării efectelor unei posibile pandemii de gripă porcină la om”.
Spre deosebire de ameninţările cu gripa aviară, când medicii îi sfătuiau pe români să evite carnea de pui, de data aceasta nu există nicio interdicţie în privinţa cărnii de porc. „Virusul nu trece la om prin consumul de carne de porc”, a explicat medicul epidemiolog Molnar Geza, consilier al ministrului sănătăţii.
Virusul gripei porcine, H1N1, se transmite doar prin aer şi se can to nează în mucoasa respiratorie. „În cazul virusului aviar se punea în discuţie şi existenţa unor receptori digestivi”, a adăugat medicul infecţionist Simin Florescu, de la Spitalul „Victor Babeş”, din Capitală.
Un virus mai virulent
Virusul pare a fi mai periculos decât H5N1, implicat în gripa aviară, întrucât a suferit mutaţii. Spe cia liş tii spun că a căpătat rezistenţă şi a devenit suficient de virulent pentru a putea trece de la om la om. „Cu cât un virus trece prin mai multe gazde, cu atât devine mai virulent. Din păcate, virusul gripei porcine s-a adaptat prin mutaţii specifice şi devenit suficient de agresiv, cât să treacă la om”, a explicat medicul infecţionist Simin Florescu.
Autorităţile avertizează însă că grani