Un studiu realizat în luna februarie 2009 a arătat că actele de violenţă pornesc de la consumul de alcool în exces și nivelul de trai scăzut „Nu tolerez violența!“. Noul program lansat de Inspectoratul Județean de Poliție Constanța vizează informarea tinerelor femei cu privire la modalităţile de prevenire a violenţei domestic. Poliţiştii încadraţi la posturile de poliţie din localităţile Agigea, Cumpăna, Castelu, Cobadin, Cogealac, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Poarta Albă, Topraisar, Valu lui Traian şi alte instituţii cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei intrafamiliale s-au întâlnit astăzi pentru schimb de experiență.
În cadrul acestei activităţi, au fost prezentate prevederile Legii 217 din 22 mai 2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, instituţiile cu atribuţii în acest domeniu şi serviciile oferite de acestea, factorii generatori ai violenţei, consecinţele şi modalităţile de prevenire şi combatere a violenţei domestice.
Un singur centru de adăpost pentru femei
Multe dintre femeile din mediul rural, abuzate de către partenerii lor de viaţă, depind financiar de aceştia şi, deşi reclamă Poliţiei faptul că sunt victime ale violenţei, îşi retrag plângerea în cele din urmă, împăcându-se cu agresorii.
Existenţa unui singur centru de adăpost pentru femei pe toată raza judeţului Constanţa, lipsa unor organizaţii non-guvernamentale cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice care să sprijine eforturile autorităţilor locale, a unor servicii gratuite acordate victimelor, îngreunează soluţionarea cazurilor de violenţă domestică.
Un studiu realizat prin intermediul unor tineri voluntari, în luna februarie 2009, în cadrul proiectului „Nu tolerez violenţa!“, a evidenţiat faptul că principalul factor care declanşează actele de violenţă este, î