"Buna!", se aude in romana prima replica din film. "Aaaaa", face sala 9, plina, de la Movieplex, care nu stia ca filmul lui Henry Selick ruleaza intr-o singura copie, dublata . Dupa ce vezi filmul te intrebi daca chiar e pentru copii asa de mici incat sa nu stie sa citeasca. Dar "Coraline" e superb, mai spectaculos si mai "artistic" decit "Calatorie spre centrul Pamantului". Profunzimea lui nu e doar fizica. 3D-ul nu face decat sa puna in perspectiva o poveste inteligenta.
Henry Selick, autorul printre altele al lui "Nightmare Before Christmas" (da, de aceea "Coraline" seamana cu Tim BurtonJ), a intuit perfect beneficiile 3D-ului si a stiut ce sa faca cu el, ajutat de o armata de 450 de animatori, graficieni si digital designeri.
Nuvela lui Neil Gaiman se preta foarte bine perspectivei 3D. Gaiman a avut noroc in plina era Harry Potter, scotand-o pe piata intr-o pauza de publicat a lui J.K. Rowling.
Cartea a ajuns in topul "The New York Times" si a deschis o serie care a cuprins un graphic novel, un scurtmetraj, un spectacol de marionete, un spectacol de teatru in Suedia si o piesa care va fi in curand jucata off-Broadway.
"Coraline" s-a vandut in peste un milion de exemplare si a fost tradusa in 30 de limbi. Un succes cu mult peste asteptarile scriitorului care a plecat de la o promisiune facute fiicei sale mai mari, Holly.
De fapt, Holly sta la baza cartii, fiind prima autoare a unor mici istorii despre mame rapite de vrajitoare care le furau chipul.
Ce vedem acum pe ecran e o poveste care ar fi fost la fel de bogata si daca ar fi ramas in doua dimensiuni, dar care devine si mai frumoasa in adancime, si mai hipnotica.
Ar fi greu sa nu fii fascinat de perspectiva trecerii dintr-o lume intr-alta (in Cealalta Lume) printr-un coridor care arata ca un mat de panza mov care se misca de parca