Preşedintele SUA este supus astăzi tradiţionalei analize critice a realizărilor şi eşecurilor primelor trei luni de mandat. Administraţia Barack Obama este cea mai liberală din istoria SUA, prin obiectivele ambiţioase, dar costurile reprezintă „călcâiul” lui Ahile, susţin analiştii. „Începând de astăzi, trebuie să ne ridicăm de jos, să ne scuturăm de praf şi să începem să lucrăm pentru reconstrucţia Americii”, a spus Barack Obama în faţa mulţimii adunate la inaugurarea sa, pe 20 ianuarie.
După 100 de zile, unii analişti consideră că a avut multe realizări. Obama a emis ordinul de închidere a centrului de detenţie de la Guantanamo, a revăzut procedurile de interogare pentru suspecţii de terorism şi a promis retragerea majorităţii trupelor americane din Irak până în 2010. Iar în privinţa economiei, a adoptat pachetul de stimulente în valoare de 787 de miliarde de dolari şi planurile de salvare a băncilor, companiilor auto şi a celor imobiliare.
„Dictator roman”, în privinţa economiei
„A mers până la capăt în privinţa capacităţii guvernului de a stimula economia. Aceasta este partea bună. Partea proastă este că, dacă planul nu funcţionează, nu suntem siguri ce ne rămâne de făcut”, a declarat istoricul politic Allan Lichtman.
Alţi analişti consideră că Obama a exagerat în unele privinţe. Gene Healy, preşedintele grupului de experţi CATO Institute îl acuză că „îmbrăţişează ideea că preşedintele trebuie să acţioneze ca un dictator roman în privinţa economiei”.
Moştenind cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, Obama pledează în favoarea creşterii cheltuielilor în domeniul sănătăţii, educaţiei şi energiei din surse regenerabile, pe care le consideră investiţii pentru reconstruirea economiei.
Potrivit lui Merle Black, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Emory din Atla