In Europa mai supravietuiesc, in acest moment, zece monarhii- in Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Norvegia, Spania si Suedia, incluzand si principatele Liechtenstein si Monaco si Marele Ducat al Luxembourg-ului (tehnic vorbind, si Vaticanul este monarhie).
Alte 21 de familii regale nu au o tara pe care sa o conduca. Cu tron sau fara, familiile regale, cel putin in Europa, sunt considerate vitale pentru identitatea nationala, garantand democratia si unitatea tarii.
Mai are insa monarhia un viitor intr-o Europa care se schimba cu viteza, intr-o epoca definita de structuri suprastatale (UE, NATO, etc.), globalizare si amenintari la adresa securitatii care depasesc puterea de reactie a unui singur stat?
Institutia monarhiei poate parea invechita si demodata celor care traiesc in tari cu traditie republicana, insa cei care au avut parte de o familie regala la putere sau implicata in treburile statului nu ar alege o alta forma de guvernare.
Unele sondaje arata chiar ca monarhiile europene au pana la 85% rata de popularitate printre votantii satui de politicieni.
Chiar daca nu au puterea politica, monarhiile Europei reprezinta o forta de netagaduit.
Unele familii regale au o considerabila influenta politica, altele sunt identificate cu insasi identitatea nationala, altele au rol pur ceremonial, in vreme ce o alta categorie sta "in umbra", ocupandu-se cu diverse afaceri private.
Indiferent ce traseu ar alege, monarhiile nu pot fi trecute cu vederea: pentru ca au "succes" la electorat, in multe tari politicienii doresc sa limiteze prin lege rolul lor.
Monarhiile au insa un atu pe care putini politicieni il poseda cu adevarat, si care le-a asigurat supravietuirea de-a lungul secolelor: se schimba.
Chiar daca schimbarea nu tine intotdeauna pasul cu vremurile, ma