Presedintele american Barack Obama a implinit ieri 100 de zile de la preluarea mandatului – o perioada in care a avut de trecut o serie de probe de foc, asa cum, foarte probabil, putini lideri de la Casa Alba au mai avut de infruntat. Primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite a promis pe 20 ianuarie, in ziua investiturii, ca ii va conduce pe americani dincolo de momentul critic al celei mai grave crize economice din ultimii 80 de ani si, mai mult decat atat, va schimba America atat pentru binele americanilor, cat si pentru ca SUA sa-si recapete rolul de lider mondial apreciat si admirat.
Scopul anuntat nu avea cum sa fie atins in numai 100 de zile, insa primele trei luni ale mandatului Obama cuantifica o serie de politici noi pentru Statele Unite, care, dincolo de contextul exceptional al crizei economice globale, marcheaza un nou capitol in politica americana si in cea internationala.
Contrastul, in special in domeniul extern, este cu atat mai puternic dupa cei opt ani ai guvernarii lui George W. Bush. La numai doua zile de la investitura, Obama a anuntat inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo, apoi a prezentat planul de retragere din Irak si a reorientat resursele SUA catre razboiul din Afganistan. "Noua era" a dialogului declarata de Obama a insemnat deschidere fata de vechii adversari ai SUA precum Cuba, Iranul sau Venezuela, eforturi vizibile pentru reconcilierea cu partenerii dificili precum Rusia si o predispozitie spre compromis cu aliatii europeni. Primele 100 de zile, in care Obama s-a intalnit cu 44 de lideri mondiali, s-au dovedit insa insuficiente pentru evolutii notabile in doua dintre cele mai importante dosare ale securitatii internationale: conflictul israeliano-palestinian si inarmarea nucleara a Coreii de Nord.
Cele mai consistente masuri ale celor 100 de zile petrecute la Casa Alba au vizat