Autorităţile judeţului Mehedinţi au intrat în alertă din cauza apariţiei virusului de pestă porcină şi s-au reunit în cadrul unei videoconferinţe pentru a dezbate această problemă.
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a fost convocat ieri, într-o videoconferinţă cu ministrul administraţiei şi internelor, Dan Nica, şi cu Ion Bazac, ministrul sănătăţii publice. Cei doi membri ai guvernului au dorit să comunice măsurile care vor fi luate pentru prevenirea apariţiei cazurilor de gripă porcină.
În acest sens, vor fi monitorizate toate persoanele care prezintă simptomatologia specifică acestei afecţiuni. S-a insistat în mod deosebit asupra măsurilor de igienă, mai ales în cazul colectivităţilor (şcoli, grădiniţe, spitale). În toate punctele de trecere a frontierei vor exista informaţii cu privire la zonele de risc. De asemenea, va exista personal medical care va evalua cetăţenii care se vor întoarce din aceste zone şi prezintă simptome ale gripei.
Informarea corectă a populaţiei este alt aspect discutat, iar ministrul administraţiei şi internelor, Dan Nica, a precizat că în prezent consumul de carne de porc din producţia internă nu prezintă nici un risc.
Şi ministrul sănătăţii a făcut o serie de precizări.
„Gripa cu tulpină porcină nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic. Simptomele gripei umane cu tulpină porcină sunt similare cu cele întâlnite în cazul gripei obişnuite“, a spus Ion Bazac, în cadrul videoconferinţei.
Simptome
Virusul identificat drept A/H1N1 face ravagii în Mexic. Potrivit Ministerului Sănătăţii, simptomele sunt similare gripei umane: tuse, febră bruscă, dureri de cap şi dureri musculare. Perioada de incubare la oameni este între două şi cinci zile.
„Sperăm că nu ne va afecta atât de tare încât să se ajungă la decese“, a spus Elena Georgescu, o femeie din mediul rural. @N