Ancheta a fost demarată în urma unor semnale din piaţă. Vizate sunt primele etape ale comercializării. Pe raft, laptele este de cinci ori mai scump decât la producător.
Consiliul Concurenţei are în derulare o investigaţie utilă de cunoaştere a pieţei laptelui, cu scopul de a analiza structura acesteia, precum şi factorii care influenţează relaţia producător-procesator de lapte (de vacă, de oaie, respectiv de capră), se arată într-un comunicat al instituţiei, precizând că aceasta a fost sesizată asupra existenţei unor tensiuni dintre producătorii şi procesatorii de lapte de vacă.
„Ancheta sectorială se axează pe primele etape de comercializare şi va urmări, de asemenea, şi identificarea, respectiv corectarea unor posibile disfuncţionalităţi de natură anticoncurenţială“, mai notează consiliul.
În cadrul investigaţiei utile pentru cunoaşterea pieţei laptelui, cu accent pe relaţia dintre producătorii şi procesatorii de lapte de vacă, instituţia poate solicita informaţii, documente sau declaraţii tuturor actorilor implicaţi (agenţi economici producători, procesatori, centre de colectare, asociaţii patronale şi profesionale, instituţii ale statului cu competenţe în acest domeniu).
Potrivit documentului, investigaţiile utile pentru cunoaşterea pieţei reprezintă, pe lângă radiografii complexe ale sectoarelor analizate, instrumente esenţiale în activitatea oricărei autorităţi de concurenţă, scopul acestor studii sectoriale fiind obţinerea de informaţii privind modul de funcţionare a unei anumite pieţe, precum şi identificarea măsurilor potrivite pentru a rezolva problemele de concurenţă din domeniul analizat.
Folosindu-şi calitatea de autoritate administrativă autonomă, Consiliul Concurenţei „invită toţi actorii implicaţi pe această piaţă la o comunicare activă, deschisă în ceea ce priveşte problemele de natură concurenţială cu care aceştia se