Criza a dat statului prilejul de a-şi ajuta iar, cu sute de milioane de euro, companiile la care este acţionar, prin scutiri sau eşalonări de datorii bugetare şi garantarea creditelor. Noile ajutoare de stat au deja cadrul legislativ creat. O ordonanţă de urgenţă, aprobată în luna decembrie şi inspirată de măsurile luate de Comisia Europeană pentru sprijinirea sectorului bancar, va permite eşalonarea şi ştergerea datoriilor fiscale, precum şi acordarea de credite cu garanţie
Criza a dat statului prilejul de a-şi ajuta iar, cu sute de milioane de euro, companiile la care este acţionar, prin scutiri sau eşalonări de datorii bugetare şi garantarea creditelor.
Noile ajutoare de stat au deja cadrul legislativ creat. O ordonanţă de urgenţă, aprobată în luna decembrie şi inspirată de măsurile luate de Comisia Europeană pentru sprijinirea sectorului bancar, va permite eşalonarea şi ştergerea datoriilor fiscale, precum şi acordarea de credite cu garanţie de stat pentru 60 de companii la care tot statul este acţionar.
Motivând că sistemul bancar naţional este suficient de solid pentru a rezista la şocurile de pe pieţele financiare, Guvernul s-a gândit că regulile europene ar putea fi aplicate şi în alte domenii. Prin urmare, oficialii au decis că pot folosi oportunitatea oferită de Comisia Europeană pentru a ajuta unele dintre companiile aflate în dificultate să depăşească criza. Numai că, în timp ce europenii îi vor susţine pe cei care au început să se confrunte cu probleme începând cu a doua jumătate a anului trecut – când efectele crizei s-au produs cu adevărat -, statul român este dispus să întindă o mână de ajutor unor societăţi care se află în impas de foarte mulţi ani.
Regula - primul venit, primul servit
Ordonanţa aprobată la finele anului trecut vizează companiile la care statul este acţionar majoritar sau minoritar, prin AVAS. Potrivit