Desi acordul cu Fondul Monetar International a creat, teoretic, premisele aprecierii leului fata de euro, moneda nationala este pandita in continuare de spectrul deprecierii, principalii factori de risc fiind legati de nerespectarea acordului cu FMI, de anul electoral si de vecinatatea unor tari cu probleme financiare grave.
Factori de risc:
Nerespectarea acordului cu FMI - Chiar daca prima transa a acordului cu Fondul este deja certa, pentru cea de-a doua ar putea fi necesara o noua rectificare bugetara (de taiere a cheltuielilor).An electoral - Riscul politic, creat de alegerile prezidentiale din toamna, poate apasa, de asemenea, una din pedalele deprecierii monedei nationale.Regiunea - Apropierea de state cu probleme financiare grave creste perceptia de instabilitate pentru investitori.
Scaderea economiei, in contextul crizei, este prima amenintare pentru moneda nationala.
Pentru Romania, FMI a prevazut o crestere economica negativa de 4,1% in acest an, cu restrangerea deficitului de cont curent la 7,5% din PIB si o inflatie de 5,9%.
Problemele politice cresc presiunile pe depreciere
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, spune ca nu exista modele clare pentru previzionarea cursului de schimb, ca in cazul altor indicatori economici, dar admite ca cele mai mari riscuri de depreciere pot fi create de neindeplinirea prevederilor acordului cu FMI.
Un al risc identificat de Anghel este cel politic. Fiind vorba de un an electoral, riscurile de disensiune in coalitie sunt mult mai mari, conducand la randul lor la presiuni pe cursul de schimb. A se vedea cazul deprecierii forintului in Ungaria.
Citeste articolul integral in Capital. Desi acordul cu Fondul Monetar International a creat, teoretic, premisele aprecierii leului fata de euro, moneda nationala este pandita in continuare de spectrul deprecie