Primul trimestru al anului a demonstrat ca piata muncii din Europa Centrala si de Est este puternic afectata de criza financiara mondiala, rata somajului majorandu-se semnificativ in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care o lista lunga de companii au anuntat disponibilizari masive, exporturile s-au redus considerabil, iar puterea de cumparare s-a diminuat.
Ungaria este unul dintre cele mai afectate state, rata somajului atingand in primele trei luni ale anului 9,7% din totalul fortei de munca, adica aproximativ 402.800 de persoane, in conditiile in care anul trecut se inregistrase in aceeasi perioada o rata a somajului de 8%, potrivit Biroului central de statistica de la Budapesta. "Rata somajului nu va scadea foarte rapid intrucat nici economia nu va evolua pozitiv in urmatoarea perioada", a afirmat Zoltan Torok, analist la Raiffeisen Bank.
Concedierile au fost alimentate de reducerea exporturilor catre principala piata de desfacere, zona euro, fapt ce a generat falimente in lant. Ungaria a inregistrat in primul trimestru din 2009 un record de lichidari de companii, numarul acestora crescand cu o rata anuala de 22%, pana la 3.528, potrivit agentiei Opten Informatikai.
Aceeasi evolutie negativa a afectat si Rusia, unde somajul a urcat la 10% la finalul lui martie, numarul somerilor urcand la 8,7 milioane de persoane, fata de o rata a somajului de 6,4% in martie 2008. Situatia ar putea sa se agraveze, in conditiile in care "circa 35% din companii si-au anuntat intentia de a continua reducerea numarului de angajati", potrivit unui raport emis de Ministerul Economiei.
Numarul somerilor inregistrati in Romania la finalul primului trimestru a fost de 513.621 de persoane, nivel care plaseaza rata somajului la 5,6%, in crestere cu 1,5% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate de Agentia Nationa