Romania a fost prinsa la mijloc intre UE si Rusia din cauza deciziei de facilitare a redobandirii cetateniei romane pentru locuitorii Republicii Moldova. Armand Gosu considera ca Romania singura s-a pus in aceasta situatie.
Presedintia ceha a UE s-a aratat ingrijorata si preocupata fata de simplificarea acordarii cetateniei romane, care ar putea spori cu cel putin un milion numarul europenilor, iar conform unor oficiali ai UE, scenariul potrivit caruia Romania ar putea primi un sfert din populatia Republicii Moldova a fost catalogat drept "infricosator" in ceea ce priveste stabilitatea regionala. In acest context, este pus sub semnul intrebarii si Parteneriatul Estic, ce urmeaza sa fie lansat saptamana viitoare si in care ar trebui sa fie incluse Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina si Belarus. La nivelul UE, pozitiile sunt impartite: Olanda este de parere ca ar trebui luate masuri mai dure impotriva Moldovei, in timp ce pozitia Romaniei este sustinuta de Polonia si Germania, care cred ca statul de dincolo de Prut nu ar trebui sa fie izolat, ci ajutat de UE, mai ales in conditiile in care economia moldoveana este aproape de colaps.
Pe de alta parte, Rusia se opune includerii Republicii Moldova in Parteneriatul Estic pe care il vede ca pe o intindere a sferei de influenta a UE spre Est, iar presa rusa acuza Romania ca se foloseste de acest subiect pentru a "santaja evident" Chisinaul. Astfel, considera presa rusa, Republica Moldova este obligata sa anuleze deciziile pe care le-a luat impotriva Romaniei, de pilda introducerea de vize pentru cetatenii romani. Vladimir Jahirin, directorul adjunct al Institutului Tarilor din Comunitatea Statelor Independente, a lasat sa se inteleaga, potrivit cotidianului rus Strana, ca neincluderea Moldovei in Parteneriatul Estic nu ar reprezenta o pierdere financiara foarte mare. Jahirin