Doar 25% dintre romi sunt discri minaţi la noi, în comparaţie cu 64%, cât este rata discriminării medii în Cehia, ţara de pe primul loc într-un clasament efectuat de Agenţia pentru drepturi fundamentale a Uniunii Europene privind minorităţile. Sursa: Codrin Prisecaru
Dintre cele şapte ţări membre UE, incluse în sondajul EU-MIDIS - Bulgaria, Grecia, Polonia, Cehia, România, Slovacia şi Ungaria -, ţara noastră a ieşit cel mai bine în ceea ce priveşte rata medie a discriminării.
O altă problemă identificată de sondajul european este că majoritatea romilor, indiferent de ţara în care trăiesc, nu raportează situaţiile cu care se confruntă pentru că nu ştiu că discriminarea ar putea fi ilegală.
Sondajul a urmărit identificarea procentului în care romii sunt discriminaţi atunci când îşi caută serviciu, dar şi la locul de muncă, în căutarea unei locuinţe, la contactul cu personalul din spitale, din asistenţă socială sau învăţământ, la cafenea, restaurant sau bar, într-un magazin sau la bancă. Astfel, rezultatele arată că doar 9% dintre romii din România s-au simţit discriminaţi la serviciu sau în căutarea unui loc de muncă, doar 4% la şcoală, pe când, în cazul serviciilor private, rata discriminării ajunge la 14%.