Trei luptători anticomunişti executaţi de ofiţeri de Securitate au fost exhumaţi ieri, după 60 de ani, dintr-o groapă comună aflată lângă localitatea Rebra, judeţul Bistriţa-Năsăud.
Cei trei vor fi reîngropaţi creştineşte, în Bistriţa, după ce organele statului vor deschide o anchetă pentru identificarea rămăşiţelor pământeşti. Acţiunea a fost coordonată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR).
Marius Oprea, preşedintele IICCR, spune că autorităţile nu au vrut să colaboreze şi că a fost nevoie de intervenţii la conducerea Ministerului de Interne pentru ca poliţiştii bistriţeni să de clanşeze ancheta. „Prin condamnarea crimelor comunismului de către parlament, aceste fapte au devenit imprescriptibile şi Parchetul trebuie să se autosesizeze şi să înceapă cercetările”, a conchis Oprea.
Oameni de vază ai satului
Cei trei anticomunşti erau membri de vază ai comunităţii: Dumitru Toader a fost primar în satul Rebra, Leonida Bodiu - căpitan în garda Regelui Mihai şi Ioan Burdeţ - proprietarul unui local din Rebra. Ei făceau parte din Garda Albă, o mişcare din rezistenţa anticomunistă care acţiona în Bistriţa-Năsăud. Au fost exe cu taţi fără sentinţă. Abia după şase luni un tribunal militar a emis verdicte de condamnare la moarte pentru a acoperi crimele.
Tragedia a avut loc pe 24 iunie 1949, la ora 4.00 dimineaţa. Toader, Bodiu şi Burdeţ au fost ridicaţi de trei ofiţeri de Securitate şi duşi pe un drum de 5 kilometri, pe dealurile abrupte dintre cele două sate. Erau legaţi cu lanţuri la mâini şi la picioare. Au fost împuşcaţi în cap, de la spate.
„Pe potecă, erau trei oameni împuşcaţi în cap”
Puţinii supravieţuitori descriu crima cu lux de amănunte. Singurul care mai trăieşte şi i-a văzut pe cei trei împuşcaţi în cap este Teofil Ivaşcu, de 80 de ani, di