Comisia Europeana (CE) a simplificat, miercuri, regulile de aprobare a ajutoarelor de stat, in scopul de a accelera aceasta procedura, dupa ce mai multe tari europene au criticat autoritatile de la Bruxelles pentru ritmul lent in care adopta deciziile, potrivit Mediafax care citeaza Reuters. In prezent, Comisia adopta in sase luni o decizie bazata pe investigatii preliminare ale masurilor propuse de diferite state si in 20 de luni in cazul in care este initiata o ancheta formala.
"Noile reguli vor fi benefice afacerilor, facilitand decizii mai rapide referitoare la ajutoarele de stat, in principal printr-o cooperare mai buna intre statele membre si Comisia Europeana", a declarat Neelie Kroes, comisarul european pentru Competitie.
"Asemenea perioade de timp si lipsa predictibilitatii referitoare la data la care va fi adoptata decizia nu satisfac cerintele afacerilor moderne. Din aceasta cauza, Comisia s-a angajat sa simplifice si sa accelereze procedurile legate de ajutoarele de stat", se arata intr-un comunicat al CE.
Procedurile de aprobare a ajutoarelor de stat au fost sistematizate intr-un Cod al Bunelor Practici, care urmareste imbunatatirea procesului pe arii mai extinse, precum prenotificarile, tratamentul notificarilor, procedura de investigare normala si tratamentul plangerilor, si intr-un alt instrument denumit "Procedura Simplificata", aplicabil doar in anumite cazuri specifice. Comisia Europeana (CE) a simplificat, miercuri, regulile de aprobare a ajutoarelor de stat, in scopul de a accelera aceasta procedura, dupa ce mai multe tari europene au criticat autoritatile de la Bruxelles pentru ritmul lent in care adopta deciziile, potrivit Mediafax care citeaza Reuters. In prezent, Comisia adopta in sase luni o decizie bazata pe investigatii preliminare ale masurilor propuse de diferite state si in 20 de luni in cazul in care es