Din ce în ce mai multe firme mici, cu angajaţi puţini, folosite pentru a evita impozitul de aproape 50% pe salarii, răsplătind munca angajaţilor prin dividende, dar şi cele care nu făceau nimic, vor dispărea din Registrul Comerţului. Pentru a scăpa de forfetar, mai ales dacă activitatea era îngheţată, firmele aleg radierea. În perioada 1 – 27 aprilie, numărul cererilor pentru suspendare temporară a activităţii, dizolvare şi radiere voluntară depuse la Registrul Comerţului au crescut de peste trei ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 5.763. Cele mai multe dintre acestea au ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor şi a bunurilor personale şi de uz gospodăresc, dar şi cele care se ocupau cu tranzacţiile imobiliare.
Toate aceste se întâmplă în contextul în care, începând cu data de 1 mai, autorităţile au introdus un impozit minim anual, în funcţie de veniturile realizate de firme, taxa minimă fiind de aproximativ 500 de euro. „O să dispară firmele mici, care nu făceau nimic. Pentru o firmă mică, costurile de lichidare sunt undeva în jur de 400 – 500 de euro. Firmele care funcţionau ca vehicul fiscal se vor transforma în PFA-uri, pentru că taxele plătite sunt mai mici. Probabil, acest impozit forfetar va afecta şi întreprinderile mai mari, aflate în dificultate din cauza crizei. Onorariile de lichidare pentru o astfel de firmă se negociază şi pot fi între 4.000 şi 5.000 de euro”, a declarat pentru Gândul Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).
Numărul dosarelor noi de insolvenţă va fi de 20.000 în acest an
Numărul dosarelor de insolvenţă aflate pe rolul instanţelor în 2008 au fost de peste 30.000, din care jumătate erau cazuri din anul 2007. Arin Stănescu ne-a mai declarat că anul acesta vor apărea 20.000 de noi do