Una dintre puţinele clădiri din cetatea medievală care se mai păstrează şi astăzi e închisă şi aşteaptă să redevină muzeu. Turnul se află în administrarea Federaţiei Naţionale a Pompierilor din România (FNPR) şi a fost solicitat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj. Federaţia Naţională a Pompierilor din România (FNPR) a primit în administrare Turnul Pompierilor în anul 1997, printr-o hotărâre de consiliu local. Aceasta prevede atribuirea în folosinţă gratuită, pe 25 de ani, a Turnului Pompierilor, pentru amenajarea unui muzeu al pompierilor. După 12 ani, însă, nu s-a întâmplat nimic, iar turnul este închis.
Motiv pentru care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, de care aparţin şi pompierii militari, s-a adresat primăriei pentru a căuta o soluţie prin care muzeul să îi revină. „Căutăm să îl primim în administrare, motiv pentru care ne-am adresat primăriei. Am discutat chiar şi cu viceprimarul Radu Moisin, dar deocamdată nu am realizat nimic concret. Ne dorim să amenajăm muzeul şi să îl introducem într-un circuit turistic al oraşului”, a declarat colonelul Vasile Şomlea, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.
„Trebuia refăcut acum 12 ani”
Ideea nu este deloc pe placul reprezetanţilor FNPR - o organizaţie neguvernamentală a pompierilor civili - care susţin că vor demara în scurt timp un proiect de reabilitare a monumentului. „Turnul este în curs de reabilitare. Aproape am finalizat un proiect pentru obţinerea de fonduri europene – aproximativ 800.000 de euro - şi sper să fie definitivat în cursul acestui an, pentru ca muzeul să poată fi reintrodus în circuitul turistic”, afirmă Ioan Conţ, preşedintele FNPR.
„Acest muzeu trebuia refăcut în urmă cu 12 ani”, a replicat purtătorul de cuvânt al primăriei, Raimonda Boian. Referindu-se la intenţia FNPR de a întocmi un proiect, ea a