Pentru mediul de afaceri, Consiliul Concurentei este cea mai importanta institutie publica independenta, raportand direct la Bruxelles. Noul presedinte al Consiliului Concurentei este Bogdan Chiritoiu, seful statului semnand luni decretul de numire a acestuia in functie, pe o perioada de cinci ani.
Chiritoiu vine la conducerea uneia dintre cele mai puternice institutii ale statului, Consiliul Concurentei putand fi considerat, alaturi de Curtea de Conturi, unul din gardienii anticoruptiei din Romania. Consiliul Concurentei aproba politica ajutoarelor de stat. Chiritoiu il inlocuieste pe Gheorghe Oprescu, numit la conducerea Consiliului Concurentei in septembrie 2007 pana in luna martie a acestui an pentru a finaliza mandatul de cinci ani al predecesorului sau, Mihai Berinde. El este consilier de stat la Departamentul de Planificare si Analiza Politica din Administratia Prezidentiala, fiind cel mai fidel consilier de pana acum al presedintelui.
Amenzi de 10% din cifra de afaceri
Consiliul Concurentei este una dintre cele mai puternice institutii ale statului si raporteaza direct la Bruxelles. Comisarii Consiliului pot intra direct in companii si cere documente in cazul unor investigatii, iar amenzile pot ajunge si la 10% din cifra de afaceri. Institutia a avut in 2008 un buget de 53 mil. lei, potrivit datelor oficiale. In 2007, Gheorghe Oprescu, fostul presedinte, a avut venituri de 33.000 de lei din salarii, ca sef al Consiliului Concurentei (functie pe care a ocupat-o din octombrie 2007), conform declaratiei sale de avere.
"Consiliul Concurentei va trebui sa fie mai vigilent, in contextul actual: criza economica determina cresterea presiunilor asupra Consiliului Concurentei, venite atat din partea domeniului ajutoarelor de stat, cat si din intensificarea practicilor anti-concurentaiale ale firmelor private", a declarat pentru ZF