Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, gripa porcină a apărut pentru prima dată în 1919, în Statele Unite ale Americii.
Tot în SUA a făcut prima victimă - un copil de 23 de luni, din Texas. „Boala era considerată o entitate clinică nouă pentru această specie şi evolua în paralel cu pandemia de gripă umană, fiind caracterizată de o simptomatologie asemănătoare cu cea a gripei umane, motiv pentru care a fost denumită influenţă/gripă suină. Ea se caracterizează prin contagiozitate înaltă, este corelată cu sezonul rece şi afectează toate categoriile de vârstă. Agentul etiologic este reprezentat de mai multe subtipuri ale virusurilor gripale A, respectiv: H1N1, H1N2 şi H3N2", a declarat Gheorghe Dincă, reprezentant al DSVSA Constanţa. Este exclus riscul ca oamenii să se poată infecta prin consumul de carne de porc. Dar transmiterea gripei porcine de la porc la om se datorează contactului direct cu animalele infectate, la fel ca şi în gripa aviară. „Informaţiile recente de specialitate menţionează că virusul gripal porcin, izolat recent în Mexic, SUA şi Canada, este o combinaţie de virus porcin, aviar şi uman, iar modul în care a avut loc mutaţia nu este cunoscut", se precizează în comunciatul remis de Direcţia Sanitar-Veterinaă Constanţa.
În continuare, prezentăm cele mai importante măsuri de profilaxie generală:
- respectarea condiţiilor de biosecuritate a fermelor; hrana, apa, sistemele de hrănire şi adăpare constituie parte integrantă a sistemului de biosecuritate al unei ferme;
- limitarea pe cât este posibil a contactului direct al oamenilor cu animalele; evitarea accesului vizitatorilor în ferme;
- menţinerea animalelor în adăposturi curate, igienice; efectuarea periodică de dezinfecţii, dezinsecţii şi deratizări;
- folosirea echipamentelor de protecţie;