Inca dinainte de inceperea crizei, consultantii imobiliari apreciau ca doar 50-60% din proiectele de centre comerciale anuntate vor fi intr-adevar realizate. In ultimele luni companiile de dezvoltare imobiliara nu au inceput lucrarile la proiecte noi, astfel ca este de asteptat ca numarul livrarilor din acest an sa fie inferior celui de anul trecut.
Din toamna anului trecut dezvoltatorii de centre comerciale nu au mai anuntat niciun mall nou, dar nici nu au inceput sa renunte in masa la proiectele de zeci de centre comerciale anuntate, desi o mare parte dintre acestea nu vor mai fi realizate atat pe fondul saturarii pietei, dar si a lipsei de finantare pentru realizarea acestor proiecte.
Noul „motto" al dezvoltatorilor a devenit „proiectele sunt amanate pana la imbunatatirea conditiilor de pe piata", eveniment ce ar putea sa se intample, potrivit celor mai multe opinii, in decurs de doi ani.
Apreciind ca puterea de cumparare va incepe din nou sa creasca in decurs de doi ani, in anumite orase ar mai putea fi realizate centre comerciale, tinand cont ca in Craiova, Galati sau Baia Mare inca nu a fost finalizat niciun proiect modern.
Ce se va intampla insa cu proiectele anuntate in orase precum Pitesti, Bacau, Oradea sau Targu-Mures, in care raportul spatiilor comerciale per 1.000 de locuitori depaseste deja 400 de unitati, mai mult decat in Bucuresti si chiar Budapesta, potrivit celor mai recente date ale companiilor de consultanta imobiliara?
In Pitesti omul de afaceri Adrian Vasii a anuntat ca va dezvolta un centru comercial cu o suprafata inchiriabila de 64.000 de metri patrati si ancora principala reteaua franceza Cora, dupa ce in oras au fost deja finalizate proiectele Euromall, Iris Shopping Center si Jupiter City, precum si un alt patrulea proiect care cuprinde un hipermarket PIC, o unitate Flanco si alte magazine.