Guvernul Emil Boc (investit la 23 decembrie trecut) si-a inceput mandatul sub semnul crizei. Cum a fost gestionata aceasta criza, cum a fost gestionat actul de guvernare la patru luni de mandat al actualului Executiv?
"In ton cu vremurile", spune economistul Lucian Liviu Albu. Lucian Liviu Albu este unul dintre membrii asa-numitului "consiliu al inteleptilor", menit sa-l consilieze pe seful Guvernului, Emil Boc. Consiliul a fost anuntat cu tam-tam inca din prima conferinta de presa a noului prim-ministru. A fost constituit abia doua luni mai tarziu (din el fac parte economisti importanti din mediul de afaceri sau din universitati, dar si "ochii si urechile" guvernatorului BNR Mugur Isarescu, Lucian Croitoru si Valentin Lazea).
Consiliul nu s-a intrunit decat odata, la inceputul primaverii, desi trebuia sa se intalneasca o data la doua saptamani. Seful acestui consiliu, Ionut Popescu, consilier al premierului, este mai tacut ca niciodata si te indruma intotdeauna spre purtatorul de cuvant al Guvernului Ioana Muntean, o persoana delicata, dar si ea extrem de discreta.
Ce s-a intamplat, totusi, in aceste patru luni?
"Se puteau misca mai rapid. De exemplu, in chestiunea inprumutului cu FMI se puteau misca mai repede, dupa ce s-a vazut ca nu putem, nu avem singuri forta sa luam apararea leului", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), dar membru si el al aceluiasi "consiliu al inteleptilor" constituit in jurul premierului.
Austeritate, austeritate, austeritate
Guvernul si-a inceput mandatul declarand 2009 anul austeritatii si anuntand reduceri de cheltuieli cu 20% in toate ministerele, reduceri ale salariilor "nesimtite" de la agentiile de stat si ale indemnizatiilor pentru mame, interzicerea cumulului salariilor de la stat cu pensiile.
Totusi, in privinta a cel putin doua din ac