Fitch Ratings a revizuit, joi, la negativ perspectiva ratingurilor Bulgariei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, la nivelul "BBB-", respectiv "BBB", arătând că un sprijin financiar din partea FMI ar avea un efect benefic. Agenţia a menţinut totodată ratingul pentru datoriile pe termen scurt la nivelul "F3" şi plafonul de ţară la "BBB+", se arată într-un comunicat al Fitch. "Înrăutăţirea perspectivelor economiei mondialeă majorează costul măsurilor
Fitch Ratings a revizuit, joi, la negativ perspectiva ratingurilor Bulgariei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, la nivelul "BBB-", respectiv "BBB", arătând că un sprijin financiar din partea FMI ar avea un efect benefic.
Agenţia a menţinut totodată ratingul pentru datoriile pe termen scurt la nivelul "F3" şi plafonul de ţară la "BBB+", se arată într-un comunicat al Fitch.
"Înrăutăţirea perspectivelor economiei mondialeă majorează costul măsurilor economice de reducere a deficitului ridicat de cont curent, amplificând presiunile de revizuire în scădere a ratingurilor. Sprijinul extern, de forma unui program de finanţare din partea FMI, ar putea reduce aceste presiuni", a declarat Andrew Colquhoun, director la Fitch.
Deficitul de cont curent al Bulgariei a atins 25% din PIB în 2008, cel mai ridicat în rândul celor 80 de ţări emergente evaluate de Fitch.
Astfel, statul bulgar este puternic expus la criza financiară şi recesiunea mondială, care s-a agrav din noiembrie 2008, când agenţia a modificat în scădere ratingul Bulgariei.
Fitch consideră că Bulgaria se confruntă cu perspectiva unei reduceri semnificative a intrărilor de capital.
În al doilea semestru din 2008, intrările de capital din Bulgaria au fost de numai 70% din cele atrase în intervalul similar din 2007.
Agravarea recesiunii la nivel mondial a afectat exporturile, iar c