Ministerul Mediului dispune de un buget de investitii in cadrul Programului Operational Sectorial (POS) in perioada 2007-2013 de 4,5 mld. euro, din care circa 330 mil. euro vor fi gestionate de catre Autoritatea Nationala Apele Romane, pentru lucrarile de implementare a infrastruturii adecvate de prevenire a riscurilor naturale in zonele cele mai expuse la risc.
In perioada 2005-2008 au fost aprobate 306 lucrari pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale, pentru refacerea lucrarilor hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor si de amenajare a bazinelor hidrografice, mai ales in urma inundatiilor inregistrate in aceasta perioada.
Potrivit estimarilor pagubele inregistrate in urma inundatiilor din vara lui 2006 si 2008 s-au ridicat la peste 2 miliarde de euro.
Valoarea totala a celor 306 lucrari se ridica la peste 300 de milioane de lei (sub 90 de milioane de euro). Numai anul trecut, in perioada iulie-mai s-au desfasurat 41 de lucrari de investitii, in valoare de 33 de milioane de lei (10 milioane euro), realizandu-se 20 de obiective in bazinul hidrografic Somes-Tisa (judetul Maramures), 12 obiective in bazinul hidrografic Siret (judetele Bacau, Iasi, Neamt, Suceava) si 9 obiective in bazinul hidografic Prut (judetele Botosani, Galati, Iasi, Vaslui). Finantarea a fost asigurata atat din bugetul de stat, cat si din Fondul de Mediu.
Obiectivul general al POS Mediu consta in reducerea decalajului existent intre Uniunea Europeana si Romania cu privire la infrastructura de mediu, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Printre obiectivele specifice ale programului se numara imbunatatirea calitatii si a accesului la infrastructura de apa si apa uzata, dezvoltarea sistemelor durabile de management al deseurilor, precum si protectia si imbunatatirea biodiversivitatii.
Programul este impartit in cinci axe