Pe plan local, astăzi a fost lansat raportul „Libertatea presei în România – 2008”, al zecelea raport realizat prin Programul FreeEx de către Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), membră a Reţelei „Reporteri fără Frontiere”. Ceea ce au remarcat realizatorii raportului este că 2008 este un an în care s-au înregistrat fapte de o gravitate deosebită în ce priveşte libertatea de expresie şi libertatea presei, cu un plus semnificativ faţă de anii precedenţi, iar această tendinţă îngrijorătoare se păstrează şi în primele luni ale anului 2009. Raportul a fost prezentat la sediul asociaţiei într-o conferinţă de presă de către Mircea Toma, preşedintele AMP, Liana Ganea şi Răzvan Martin, coordonatori de proiect şi ai programului FreeEx, la care au participat şi Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România (AJR) şi Cristi Godinac, preşedintele Uniunii Sindicale Mediasind. Toţi cei prezenţi au scos în evidenţă că „summitul NATO” din aprile 2008 a fost un prilej de încălcări fără precedent ale drepturilor omului şi ale libertăţii de expresie, atât pentru jurnalişti cât şi pentru nejurnalişti, de către autorităţile statale.
„Practic, ceva asemănător nu am mai înregistrat de la mineriadele din anii ‘90”, a fost opinia lui Răzvan Martin. La rândul său, Mircea Toma a afirmat că, deşi din fericire evenimnetul a durat doar câteva zile şi a avut ca „victime” doar câteva zeci de persoane, faptele arată „cât de fragil este totul în România” şi că liberatatea câştigată poate fi foarte uşor pusă în discuţie de către autorităţi, care practiv nu s-au s-au schimbat în esenţă faţă de cele din regimul trecut.
„Zeci de tineri au fost călcaţi în picioare pentru că se gândeau dacă să organizeze un concert sau să proiecteze un film în spaţiul pe care-l închiriaseră. Nu am avut, ca în alte părţi, un milion de demonstranţi, dintre care unii violenţi