Cu toate că peste graniţe eşarfele arăbeşti s-au demodat de vreo două - trei sezoane, tinerii români continuă să poarte kuffiyehurile sau shemaghurile ca accesorii de primăvară - vară. Pentru că pot fi asortate la diverse ţinute şi purtate atât pe stradă cât şi la serviciu, eşarfele arăbeşti se lasă cu greu înlocuite în vestimentaţia tinerilor. Tinerii români s-au ataşat de simbolul naţional palestinian. Pe forumuri sau prin magazinele de specialitate, ei continuă să caute eşarfele originare din lumea arabă.
Cei care vor să-şi asorteze eşarfa la o vestimentaţie colorată îşi aleg kuffiyehurile, bucăţi pătrate din bumbac sau pânză şi decorate în special cu alb şi roşu. În timp ce aceia care ţin la o vestimentaţie mai sobră aleg shemaghurile-eşarfele pe alb şi negru.
Comercianţii susţin că accesoriile de acest tip continuă să se vândă la fel de bine ca acum doi ani. „S-au vândut în mod constant, din iunie 2007, de când le-am adus prima dată şi până acum“, a declarat Augustin Vardian, director de vânzări la Military Shop. „Cel mai căutat model este cel pe alb-negru. Clienţii noştri sunt persoane tinere, dar printre cumpărători se află şi doamne pe la 50 de ani“, a mai adăugat Vardian.
Îşi aprovizionează prietenii
Reprezentanţii magazinului Kaki Army Shop spun că, de regulă, tinerii cumpără câte patru-cinci eşarfe o dată fie pentru a le face cadou, fie pentru a le asorta cu hainele din garderobă.
Cu toate că sunt destul de călduroase, majoritatea fiind fabricate din bumbac sută la sută, tinerii îndrăgostiţi de aceste eşarfe le-au adaptat chiar şi la ţinutele de primăvară.
Ele sunt purtate, în ciuda utilizării lor iniţiale, la baza gâtului, în combinaţie cu tricouri, rochiţe sau chiar maiouri.
Simbol al solidarităţii
Iniţial, kuffiyehurile au fost purtate de