Pe pereţii Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei sunt gravate peste 14.000 de nume. Memorialul este aşezat de Consiliul Europei printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia. Pe zidurile Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, unul dintre principalele puncte de atracţie ale Sighetului Marmaţiei, sunt gravate peste 14.000 de nume. „Sunt numele oamenilor care au murit în închisorile din toată ţara, la care se mai adaugă şi prizonierii duşi în Uniunea Sovietică”, declară muzeograful Robert Furtos.
Se gravează 1.000 de nume odată
Înainte de a ajunge gravate spre aducere aminte, numele sunt căutate de cercetătorii Centrului Internaţional de Studiu asupra Comunismului. O muncă migăloasă, ce implică ore întregi de căutat în arhive şi discuţii cu foşti deţinuţi politici. Pentru ca un nume să fie validat, trebuie să provină neapărat din două surse independente, documente, presă sau interviuri.
Acum, pe pereţii rampei de coborâre în spaţiul subpământean al capelei, cum numesc vizitatorii Spaţiul de Reculegere şi Rugăciune din curtea interioară a muzeului, sunt gravate în andezit fumuriu numele a aproape 8.000 de morţi. Numele nu sunt în ordine alfabetică, tocmai pentru că mereu mai apar unele noi.
Capela nu a fost pictată, deoarece prizonierii au fost de toate confesiunile şi nu s-a dorit apariţia unei dispute confesionale. „Deoarece nu au mai avut loc pe pereţi de la intrarea în capelă, am continuat proiectul pe gardurile închisorii cu încă 6.000 de nume”, explică Furtos.
Din 2007, însă, nu s-a mai înscris nimic pe perete. „Se gravează doar atunci când se strâng peste 1.000 de nume. În acest an nu se vor grava deloc, deoarece nu s-au găsit suficiente nume”, spune muzeograful. El p