Suspiciunile de infecţie cu virusul gripei porcine se extind şi în multe ţări europene apropiate de România, inclusiv Polonia, Grecia sau Cehia raportând 7 suspecţi.
Guvernul român a adoptat marţi o strategie pentru combatarea gripei, care include monitorizarea călătorilor ce vin din zone cu risc, organizarea unor reţele de supraveghere în spitale şi suplimentarea stocurilor de medicamente.
De ieri dimineaţă, în fiecare punct de frontieră al ţării ar fi trebuit să existe o echipă formată din cel puţin un asistent medical care să monitorizeze starea călătorilor sosiţi din zonele endemice.
Oficialii Aeroportului „Henri Coandă” susţin că au permanent e chi paje de urgenţă. „Acestea acţionează cu vigilenţă şi în ceea ce priveşte gripa porcină. În plus, călătorilor li se distribuie fluturaşi, cu recomandarea ca dacă au febră să se prezinte la medic”, ne-a declarat Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al a ero portului.
ÎNGRIJORARE
Primul mort în afara Mexicului: un copil din Texas
Germania şi Austria au anunţat ieri primele două cazuri confirmate de gripă porcină, ridicând la patru numărul ţărilor europene în care a fost descoperit virusul letal, după Spania şi Marea Britanie.
Un oficial de rang înalt de la Budapesta a avertizat însă că virusul va ajunge în Ungaria în câteva zile, recomandând autorităţilor sanitare să înceapă urgent producţia de vaccinuri.
Pe fondul înmulţirii cazurilor, Parisul a cerut Comisiei Europene să suspende cursele aeriene spre Mexic pentru a preveni extinderea epidemiei.
În replică, comisarul european pentru transporturi, Antonio Tajani, a declarat că executivul european va dezbate problema în cursul unei întâlniri programate astăzi la Bruxelles.
Spania a anunţat ieri primul caz în care un bolnav a conta