Analiştii prezenţi joi la Colocviile de Politică Monetară, organizate de Banca Naţională a României (BNR), consideră că adoptarea unilaterală a euro este exclusă, întrucât ar exista riscuri mari pentru economie, în contextul în care ţara noastră nu îndeplineşte criteriile de convergenţă reală şi nominală. „Adoptarea unilaterală a euro eu o văd ca fiind exclusă, întrucât nu avem consimţământul UE şi există riscuri foarte mari”, a declarat L
Analiştii prezenţi joi la Colocviile de Politică Monetară, organizate de Banca Naţională a României (BNR), consideră că adoptarea unilaterală a euro este exclusă, întrucât ar exista riscuri mari pentru economie, în contextul în care ţara noastră nu îndeplineşte criteriile de convergenţă reală şi nominală.
„Adoptarea unilaterală a euro eu o văd ca fiind exclusă, întrucât nu avem consimţământul UE şi există riscuri foarte mari”, a declarat Laurian Lungu, director al Macroanalitica, citat de Mediafax.
Lungu a explicat că adoptarea unilaterală a euro ar fi o greşeală, pentru că România are nevoie de perioada de tranziţie, în contextul în care există diferenţe mari din punctul de vedere al ratei de politică monetară şi ratei rezervelor minime obligatorii.
De asemenea, Lungu a arătat că rata de schimb valutar facilitează o ajustare mai rapidă a dezechilibrelor şi că un curs fix ar avea un cost foarte mare asupra economiei reale.
Nu îndeplinim condiţiile de la Maastricht
Laurian Lungu a explicat că România nu îndeplineşte criteriile de la Maastricht de adoptare a euro. Chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar exista problema participării la ERM-2, respectiv nivelul cursului la care ar trebui să intre în acest mecanism.
„Va fi nevoie de timp până ajustăm deficitul bugetar la 3% din PIB. Autorităţile europene sunt foarte stricte în privinţa respectării criteriilor de la Maastricht, deşi există voci