Romanul „Mara“ de Ioan Slavici se distribuie împreună cu ziarul „Adevărul“ la un preţ de 7,99 lei. Cartea lui Ioan Slavici, apărută în 1894, este considerată de critici drept primul roman realist din literatura română. Concepţia Marei despre viaţă este cât se poate de simplă: banii aduc fericirea. Nu direct. Întâi, ei atrag respectul semenilor, apoi ajutorul lor şi, în cele din urmă, posibilitatea de a întemeia o familie. E tocmai ce-şi doreşte Mara pentru copiii săi – Trică şi Persida - cărora s-a străduit să le ofere, până la avere, o educaţie.
Iată şi primul fragment al cărţii: „A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără, şi voinică, şi harnică, şi Dumnezeu a lăsat să aibă şi noroc (…) Dar lucrul cel mare este că Mara nu-ţi iese niciodată cu gol în cale; vinde ce poate şi cumpără ce găseşte; duce la Radna ceea ce nu găseşti la Lipova ori la Arad, şi aduce de la Arad ceea ce nu găseşti la Radna ori la Lipova.“
Ioan Slavici (1848-1925)
Dincolo de aceste rânduri, spunea Nicolae Manolescu, se simte ironia celui care povesteşte. Criticul observa, în studiul său „Arca lui Noe“, că „săraca“ şi „sărăcuţii“ sunt observaţiile naratorului, care nu are încă forţa să se detaşeze de personajele sale, cum o va face mai târziu, la 1920, Liviu Rebreanu, prin romanul realist de tip obiectiv, „Ion“.
Banii aduc fericirea
S-a mai spus că „Mara“ este primul roman balzacian, atât prin tema sa – banii –, cât şi prin finalul „pozitiv“.
Precupeaţa Mara ajunge să facă avere din negustorie, să-şi căpătuiască odraslele şi să fie respectată de comunitate, ocupând simbolic, într-una dintre secvenţele din finalul cărţii, scaunul din capul mesei în jurul căreia sunt adunaţi ceilalţi membri ai obştei. Manolescu a mers şi mai departe şi a afirmat că Mara este prima femeie capit