Google Earth, renumitul atlas geografic on-line, şi-a dobândit în timp diferite şi aparent neobişnuite întrebuinţări, precum căutarea comorilor, depistarea culturilor de plante halucinogene, localizarea locurilor unde au căzut meteoriţi şi a ruinelor antice, contribuind chiar la soluţionarea unui caz de dispariţie, scrie publicaţia germană „Der Spiegel”.
După doi ani de căutări, familiile a doi americani dispăruţi în septembrie 2006, în timp ce făceau o serie de fotografii de la înălţime, au reuşit să descopere, cu ajutorul Google Earth, locul exact unde s-a prăbuşit avionul de mici dimensiuni.
Comori, ruine şi baze militare secrete
Tabloidul britanic „The Sun” susţinea, în urmă ce ceva vreme, că a descoperit ruinele legendarei Atlantida, dar Google a infirmat revoluţionara descoperire. Un internaut a descoperit, graţie aceluiaşi atlas virtual, un crater cu o circumferinţă de 260 de metri format de un meteorit în vestul Australiei.
Un căutător de comori din Los Angeles susţine că a identificat, ajutat de acelaşi Google Earth, locul unde s-a scufundat, în urmă cu câteva secole, vasul spaniol Barquentine, având la bord o încărcătură de aur estimată la 2,2 miliarde de euro.
Temerarul căutător a aflat între timp că locul respectiv, undeva în largul oraşului american Corpus Chirsti, situat pe ţărmul Golfului Mexic, este o proprietate privată.
Un italian pasionat de arheologie a descoperit pe una dintre hărţile atlasului o pată rectangulară care, la o examinare mai atentă pe teren, s-a dovedit a fi ruinele unei foste vile romane. Nici măcar secretele de stat nu mai sunt la adăpost, în 2007 fiind descoperită o bază navală a armatei chineze, situată în apropierea oraşului Dalian.