De fiecare data cand iminenta unei epidemii, pandemii sau calamitati naturale devine evidenta, oamenii isi ridica mainile in sus a neputinta si gandesc ca i-a lovit "inca o napasta".
E ca si cum aceste nenorociri apar ca urmare a unei vointe superioare, a fatalitatii sau a ghinionului.
E drept, e greu de inghitit ideea ca activitatea umana, fara respect fata de natura, om si planeta, se dovedeste cel mai distructiv laborator de incubare a virusilor si fenomenelor devastatoare.
Cea mai recenta "napasta" este asa-zisa gripa porcina. S-a vorbit despre "pacientul zero", vaccinuri si pandemie, insa nu s-a deschis inca discutia despre conditiile specifice care au "copt" virusul pana cand acesta a fost pregatit sa cucereasca lumea.
Omenirea a invatat sa puna stapanire pe natura si sa o manevreze dupa bunul plac, prin inginerie genetica, pentru a produce, in cazul nostru, carne ieftina si multa.
Ca si gripa aviara si alti virusi generati de activitatea umana, gripa porcina se datoreaza, cel putin partial, foametei planetei pentru carne ieftina.
Oamenii au ajuns sa trateze animalele ca si cum ar fi "materie prima" - se mareste output-ul, pentru maximizarea profitului, cu costuri mici si lipsa de respect fata de bietul suflet.
Cand goana dupa bani pune stapanire pe oameni, ajung sa nu mai gandeasca in termeni de profit, calitate si igiena, asa ca porcii (la fel ca si vitele si pasarile) sunt crescuti artificial, indopati cu antibiotice si hormoni, mancare ieftina, in conditii revoltatoare.
Scara industriala la care se produce carnea de consum si pofta tot mai ridicata a lumii de carne proaspata (spre deosebire de stramosii nostri, care consumau carne o singura data pe saptamana), au condus la abuzuri contra animalelor.
Ei bine, lacomia se intoarce acum impotriva oamenilo