Criza financiara globala a lovit piata imobiliara din Europa Centrala si de Est foarte dur, chiar daca nu la fel de puternic cum a facut-o de in tarile dezvoltate din vestul continentului. In acest context, analistii vad totusi o sursa de dezvoltare a pietei imobiliare din regiune in nevoia companiilor occidentale de a-si reloca operatiunile in zone cu forta de munca mai ieftina.
Costurile mai reduse cu forta de munca nu reprezinta insa singura facilitate pe care Europa Centrala si de Est o ofera companiilor care decid relocarea operatiunilor, arata un studiu al Jones Lang LaSalle.
Pentru a se putea mentine in competitie cu zone emergente precum India, China sau Filipine - unde salariile sunt de cateva ori mai mici - tarile din estul continentului european desfasoara un arsenal intreg de atuuri: stabilitate politica si stabilitate a mediu de afaceri, forta de munca pregatita, o piata imobiliara activa si o infrastructura relativ dezvoltata.
Stadiul in care se afla piata imobiliara reprezinta insa cel mai important aspect dupa care se ghideaza o companie care decide sa-si relocheze operatiunile. In Europa Centrala si de Est, evolutia sectorului de real estate variaza de la o tara la alta, ceea ce face ca regiunea sa nu fie privita ca un tot omogen de catre investitori. Pentru aceste companii este foarte important ca piata imobiliara sa aiba capacitatea de a suporta nevoile specifice ale fiecareia, in timp ce de amplasarea spatiilor de birouri depinde foarte mult accesul la forta de munca.
Companiile financiare, spre Cehia. In Cehia, economia a inregistrat o incetinire importanta pe fondul actualei crize financiare, dar va ramane pe crestere in perioada urmatoare spre deosebire de majoritatea tarilor europene, arata studiul Jones Lang LaSalle.
Pe fondul acestei incetiniri se asteapta o reducere importanta a costurilor cu forta