De la începtul anului şi până azi, zeci de accidente grave s-au petrecut din cauza nerespectării legii. La punctele de lucru muncitorii nu sunt instruiţi şi nu respectă măsuri elementare de protecţia muncii.
Accidentele de muncă se ţin lanţ pe şantierele din Vâlcea şi asta din cauza lipsei unor elementare măsuri de protecţie. Inspectorii de muncă susţin că atunci când se fac verificări, şantierele de construcţii stau cel mai prost când vine vorba de siguranţa muncii. Azi, la ora 11,00, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea, Ion Nicolaescu, a declarat pentru AdS: „Dacă ar fi să respectăm legea în totalitate ar fi trebuit să închidem mai toate şantierele pe care le-am verificat. Aplicăm amenzi drastice, însă nimeni nu se sinchiseşte să schimbe ceva în modul în care se lucrează”. Inspectorul şef mai spune că din această cauză au avut loc, de la începutul anului şi până în prezent, 39 de evenimente ce au fost raportate la ITM. Din acestea 19 au fost deja înregistrate ca accidente de muncă, iar restul fiind în curs de anchetare. „Luna această sunt mai puţine accidente, doar cinci, însă lucrul acesta se întâmplă pentru că deja am înteţit controalele”, spune Nicolaescu.
„Nu se face protecţia muncii, că nu are cine”
Marian C. lucrează la unul dintre şantierele de la periferia municipiului Râmnicu Vâlcea. Cu greu a acceptat să stea de vorbă cu reporterul AdS, dar într-un final a recunoscut că lucrează fără contract de muncă. Când a venit vorba de protecţiea muncii s-a blocat. „Păi nu ştiu ce să vă zic. Avem şi noi grijă să nu lucrăm unul sub celalalt, ne mai legăm cu câte o frânghie, dacă lucrăm la înălţime. Cam atât. Nu se face protecţia muncii, că nu are cine”, spune omul. Marian munceşte la înălţime şi mai spune că nu i s-a întîmplat deocamdată să fie rănit.
Cinci morţi, preţul profitului imediat
De la începutul