Datoriile unităţii spitaliceşti se apropie de 125 de miliarde de lei vechi La ora actuală, unitatea are datorii de 12.495.444,55 de lei, la care se mai adaugă şi datoriile către furnizori, aferente lunii mai. După cum a afirmat azi-dimineaţă directorul interimar al spitalului, Lidia Popescu, este enorm de greu, dacă nu imposibil să se ajungă în scurt timp pe linia de plutire. „Suntem într-o situaţie foarte delicată în ceea ce priveşte bugetul alocat Spitalului Judeţean. Este total insuficient. 90% din banii alocaţi se duc către salariile angajaţilor, iar restul de 10% merg către furnizori şi utilităţi. Suma este infimă pentru a ne putea descurca“, declară Lidia Popescu.
Cea mai mare datorie se înregistrează la furnizorii de medicamente, respectiv 1.276.564 de lei, declară Lidia Popescu. „Această datorie se înregistrează la data de 31 martie. La ea se mai adaugă şi datoria lunii mai, plus diferenţa de preţ la medicamente, care se scumpesc aproape în fiecare lună“, a adăugat directorul.
„Nu am soluţii magice“
Datoria de la bucătărie se ridică la 1.230.567 de lei, iar suma restantă către furnizorii de materiale sanitare este 1.169.696 de lei. „Nu nu am soluţii magice pentru plata acestor datorii uriaşe. O soluţie ar fi ca C.A.S. să mărească preţul serviciilor asigurate de spital, dar şi ca unii oameni de afaceri sau simpli agenţi economici să ne ajute măcar cu materiale de igienizare sau cu altceva, orice, o uşă, o fereastră“, mai susţine directorul.
Majoritatea furnizorilor cu care lucrează spitalul au hotărât să apeleze la instanţele judecătoreşti pentru a-şi recupera datoriile. „O parte a furnizorilor au dat în judecată spitalul pentru a-şi recupera banii. Pe lângă aceştia, mai este şi personalul medical care au acţionat în instanţă conducerea spitalului pentru recuperarea unor drepturi băneşti cuvenite. Şi e