Virusologii şi autorităţile sanitare din Capitală afirmă că pot face faţă declanşării unei epidemii de gripă-nouă. Medici specialişti virusologi apreciază că principala cauză a gripei porcine este alimentaţia proastă care duce la o imunitate scăzută a populaţiei, favorizând astfel dezvoltare tulpinei virusului H1N1.
Gripa umană cu tulpină porcină nu se transmite prin consumul de carne de porc, ci de la om la om sau de la porcul viu contaminat, informează un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
În cazul apariţiei unei boli respiratorii acute febrile, comitetul creat la nivelul Ministerului Sănătăţii recomandă izolarea pacientului la domiciliu, purtarea de mască care să acopere atât gura cât şi gâtul, precum şi prezentarea la medicul de familie sau la camera de gardă a unui spital de boli infecţioase.
În Bucureşti, oamenii care prezintă naceste simptome se pot prezenta la Institutul de boli infecţioase Matei Balş, unde medicii vor decide diagnosticul. Pacienţii care vor fi internaţi în această perioadă cu gripă obişnuită vor fi monitorizaţi cu atenţie de către medicii de familie, dar şi de către cei din spitalele de boli infecţioase.
Spitalele bucureştene sunt pregătite
Spitalele din Capitală pregătite pentru a face faţă unor eventuale cazuri de gripă nouă sunt Institutul „Matei Balş” şi Institutul „Victor Babeş”. De asemenea, Spitalul Universitar de Urgenţă a pregătit o rezervă specială. „Nu este cazul să se sperie populaţia cu această gripă, dar dacă o fi să fie vom face faţă acestor cazuri”, a declarat medicul Cătălin Cârstoiu, directorul medical al Spitalului Universitar de Urgenţă din Capitală.
Medicul virusolog conf. dr. Ileana Constantinescu, de la Spitalul Clinic Fundeni apreciază că în acest moment Capitala, dar şi întreaga ţară sunt ferite de riscul unei epidemii de gripă porcină. „Virusul se transmite pe cale aeri