Interviu cu un securist: Reconstituirea unui asasinat de acum 60 de ani. Liviu Pangratiu, unul dintre membrii plutonului de executie care a asasinat trei luptatori anticomunisti, pe dealurile din judetul Bistrita-Nasaud, isi spune partea lui de poveste. Doar doi oameni au supravie tuit teribilei intamplari din 24 iunie 1949, cand un pluton al Securitatii a executat trei luptatori anticomunisti langa Rebra, judetul Bistrita-Nasaud. Unul dintre ei este Liviu Pangratiu. Are 90 de ani. Sta intr-un apartament de patru camere din Manastur, cartierul-dormitor al Clujului. Are o pensie de 1.600 de lei, plus remuneratia de 200 de lei primita pentru ca a fost pe front. Este membru al Uniunii Veteranilor de Razboi Cluj. In Est n-a ajuns sa lupte pentru ca a facut scoala militara in Germania, la Halle an der Saal, pana in august 1944.
Cum ati ajuns la Securitate?
Dupa razboi, am lucrat la Evidenta Populatiei, o institutie in subordinea Primariei Bistrita, dar care avea sediul in cladirea Sigurantei Statului. Dupa ce a plecat regele, ne-au trecut pe toti la Securitate. Pe mine, ca sublocotenent.
Integral in EvZ.
Radu, 21 de ani: a plecat in SUA, s-a angajat in 7 zile, a ajuns director general in 7 luni. La inceput a fost fulgerul. Radu Marin din Constanta era un pusti cand a devenit primul roman invitat la Conferinta Internationala a Fulgerului din Arizona. Pe urma a deschis primul site cu informatii despre fulger in limba romana. Si apoi primul club de cercetare a acestui fenomen. La scurt timp a fost premiat de NASA pentru un proiect pe teme de... aviatie. A descris in amanunt cum ar putea arata avioanele si navetele spatiale peste o jumatate de secol. Plus modul in care un avion absolut normal va face zboruri taman pe Luna. Intre timp, ca sa nu se plictiseasca, tanarul a mai obtinut si niste premii in jurnalism. Doar fusese si redactor-sef la revista scol