O categorie aparte de urmariti o reprezentau sportivii de la cluburile militarizate precum Dinamo si Steaua. Ei beneficiau de o urmarire "intelegatoare" a Securitatii. Chiar erau lasati sa faca bisnita pentru a-si rotunji veniturile (cumparau din strainatate produse care nu se mai gaseau in Romania – blugi, cafea, tigari, aparate video – si le vindeau in tara prin cunoscuti).
Despre cum erau filati sportivii de la Clubul Steaua (care apartinea Ministerului Apararii Nationale) ne-a vorbit ofiterul de la Contrainformatiile Securitatii Constantin Bucur, cunoscut opiniei publice ca fiind primul ofiter de informatii care a demascat politia politica facuta dupa 1990 de catre SRI (institutia care a "inlocuit" Securitatea). Pentru ca in anul 1996 a dezvaluit abuzurile SRI, Constantin Bucur a ramas fara serviciu si i s-a facut dosar penal. El a facut plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. O legislatura a fost parlamentar ales pe listele PRM, acum e "somer".
Securitatea ii lasa pe sportivi sa faca bisnita
» Rep: Cine v-a facut probleme la Clubul Steaua sau cui ati facut dvs. necazuri?
Constantin Bucur: Eu m-am inteles foarte bine cu sportivii. Nu le-am facut probleme, dovada ca dupa 1990 nu s-a plans nimeni de mine. Eu am lucrat trei ani la Steaua, intre 1984 si 1987, ca ofiter de la Directia a IV-a de Contrainformatii militare. Am mai supravegheat si alte unitati ale Armatei, nu numai Sportul. Am supravegheat si directia Editura, unde lucra domnul Ioan Talpes (dupa 1990 numit sef al SIE, fost consilier al lui Ion Iliescu, fost senator PSD). Am lucrat si ca ofiter de contrainfor-matii al Securitatii pe langa Comandamentul Armelor Chimice din cadrul MApN, unde l-am depistat pe Cico Dumitrescu ca dadea informatii KGB-ului.
» Rep: Armata nu avea directia ei de supraveghere interna, DIA?
Bucur: Da, dar DIA avea atributii