Bucurestiul ocupa pozitia 108 in clasamentul celor mai bune orase din lume in functie de calitatea vietii realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer, care a facut un top al celor mai bune 215 locatii pentru expati.
Calitatea vietii a fost calculata agregand 39 de indicatori care tin de mediul social, economic, cultural si politic, accesul la servicii medicale si la educatie, servicii publice si de transport sau activitati culturale. Principalul obiectiv al clasamentului Mercer este sa ofere informatii multinationalelor care trimit manageri in mandate de expatriere si sa ofere indicatii cu privire la nivelul remuneratiei pentru acestia.
„Traiesc in Bucuresti de aproape doi ani. Imi plac oamenii si vremea. Nu-mi plac traficul, posibilitatile restranse pentru conexiunile de zbor si lipsa infrastructurii care ne impiedica sa ajungem mai usor la munte sau la mare", spune Stephan Maria Weber, presedintele producatorului de bere Ursus Breweries, filiala locala a grupului SABMiller, cu afaceri de peste 300 mil. euro anul trecut.
Oras sigur, servicii proaste
Danezul Ulrik Rasmussen, 33 de ani, partener in cadrul firmei de executive search Pedersen & Partners, locuieste de aproape sase ani si jumatate in Bucuresti. A lucrat in Paris, Bruxelles si Copenhaga si in marea majoritate a celor 34 de orase in care compania are birouri. „Ma pot muta in orice oras din Europa, dar prefer Bucurestiul. Este un oras sigur, care are farmecul sau, insa ai nevoie de timp pentru a-l descoperi. Abia dupa cativa ani iti dai seama ce are de oferit", explica el.
In ceea ce priveste punctele slabe ale Bucurestiului, Rasmussen enumera calitatea extrem de slaba a serviciilor, preturile ridicate, care de multe ori „sunt de trei ori mai mari decat in vestul Europei", traficul si birocratia excesiva. „E ca si cum autoritatile ar incerca sa te im