» Din luna mai ar fi trebuit sa intre in vigoare ordonanta de guvern care pune capat derogarilor de la regulile urbanistice.
» Edilii ar putea primi un ragaz de cinci luni in care sa poata aproba blocuri mai inalte decat prevede Planul Urbanistic General al Capitalei (PUG).
Termenul de aplicare al og nr. 27/2008 care limiteaza derogarile de la normele urbanistice actuale ar putea fi prelungit pana in luna septembrie, conform unei propuneri care urmeaza sa fie dezbatuta in Parlament. Aceasta inseamna ca edilii vor putea da, ca si pana acum, aprobari pe banda rulanta pentru construirea unor blocuri mai inalte decat prevad reglementarile in vigoare si PUG-ul. Inainte sedintei CGMB de ieri, mai multe ONG-uri au atras atentia asupra faptului ca pe ordinea de zi au fost incluse zece proiecte de hotarari prin care se permite construirea unor imobile de dimensiuni mari, majoritatea in zone protejate. Reprezentantii ONG-urilor au dat ca exemplu cladirea de 70 de metri de pe Bd. Iancu de Hunedoara nr. 48, care ar trebui sa aiba doar 13 metri pentru a se incadra in specificul zonei. O alta cladire mai inalta este cea de pe str. Vulturilor nr. 95A, care ar urma sa aiba 45 de metri, in loc de numai 10.
Aceasta din urma a fost aprobata in final de consilierii generali. Ei au respins restul de proiecte care includeau derogari importante de la PUG. In schimb, edilii mai pregatesc un Plan Urbanistic Zonal langa cladirea Palatului Stirbey, unde ar urma sa fie construita o cladire de 40 de metri fara a se respecta distanta legala de 100 de metri fata de monumentul istoric. Practic, noua constructie, care va adaposti un hotel, locuinte si un mall cu peste 5.000 de metri patrati, va fi lipita de palat, afectand zona de protectie a acestuia.
» Din luna mai ar fi trebuit sa intre in vigoare ordonanta de guvern care pune capat derogarilor de la