Bancile si-au restrans operatiunile de creditare externa in cel mai alert ritm de cand acestea au inceput sa fie monitorizate cu 30 de ani in urma in ultimul trimestru al anului trecut, a anuntat Banca Reglementelor Internationale, citata de Financial Times.
Datele publicate de banca sunt primele ce redau in mod clar eforturile de repatriere a fondurilor si reducere a investitiilor cu fonduri imprumutate pe fondul haosului financiar de la sfarsitul anului trecut.
In decurs de numai trei luni, din octombrie pana in decembrie, bancile de la nivel global si-au redus portofoliile de credite externe cu 1.800 de miliarde de dolari (1.360 mld. euro) sau 5,4%.
Inversarea anilor de globalizare financiara
Acest fenomen reprezinta „inversarea" anilor de globalizare financiara. Restrangerile dramatice ale creditarii externe au amplificat criza pietelor de credit prin retragerea unei surse majore de finantare, in contextul in care creditorii interni au fost loviti de criza.
„Reducerea creditarii internationale este un simptom al presiunii resimtite de banci in sensul reducerii bilanturilor, dar in acelasi timp si un semnal clar al scaderii generale a ofertei si cererii de credite la nivelul multor tari", a declarat Michael Saunders, economist in cadrul Citigroup.
Aceasta tendinta de restrangere a creditarii externe s-a manifestat aproape in intregime la nivelul bancilor din Europa Occidentala, care isi dezvoltasera substantial creditarea cross-border in ultimii ani. Bancile americane si japoneze, care nu-si extinsesera operatiunile de creditare la fel de agresiv in perioada dinaintea crizei, si-au sporit de fapt detinerile de active straine in trimestrul patru al 2008.
Economiile est-europene au cel mai mult de suferit
Aceasta restrangere a creditarii va intensifica temerile ca economiile est-europene s-ar putea confrunta c