Imigrantii est-europeni care aleg sa munceasca in statele din Europa de Vest aduc economiei Uniunii Europene in medie 50 de miliarde de euro in fiecare an, echivalentul a aproximativ 0,8% din PIB-ul UE, potrivit unui raport sponsorizat de Comisia Europeana, scrie Financial Times.
„Conform estimarilor noastre, in prezent se afla in Vest aproximativ 50% din numarul de potentiali imigranti care ar putea proveni din noile state membre ale Uniunii Europene", potrivit raportului, care a fost publicat in preajma celei de-a cincea aniversari a valului de extindere al UE din 2004 catre Europa de Est.
Studiul estimeaza ca in perioada 2004-2007 aproape un milion de persoane din Polonia si din celelalte state care au aderat la UE in 2004 au migrat catre Europa de Vest si ca alti 1,2 milioane de imigranti au provenit din Romania si Bulgaria, chiar daca in cazul romanilor si bulgarilor aderarea s-a produs abia in 2007.
Aceste valuri de migratie au facut ca numarul imigrantilor proveniti din noile state membre sa creasca la aproximativ 3,8 milioane de persoane.
Daca toate restrictiile impuse muncitorilor est-europeni sunt anulate, numarul total de imigranti ar putea ajunge la 8,4 milioane de persoane pana in 2020.
Raportul avertizeaza insa ca impactul crizei economice din prezent, care a dus la cresterea somajului, a afectat piata muncii si a redus numarul de imigranti, i-ar putea determina pe multi muncitori din Europa de Est chiar sa se intoarca acasa.
Din cauza restrictiilor impuse pe piata muncii de unele tari din Uniunea Europeana, majoritatea imigrantilor s-au orientat catre state precum Marea Britanie sau Irlanda, care gazduiesc in prezent 70% dintre imigrantii polonezi si cei care provin din primul val de extindere spre Europa de Est din anul 2004.
Aproximativ 80% dintre imigrantii din Romania si Bulgaria s-au orientat catre Spa