Exista in Romania o comuna care sta pe o comoara de aur, sute de tone, cea mai mare din Europa. Este cea mai veche asezare atestata documentar pe meleagurile noastre, iar in ultima vreme interesele oamenilor au transformat-o si in cea mai controversata asezare de la noi. Acolo sunt oameni care vor sa scoata aurul din adancuri si oameni care se opun. Locul se numeste Rosia Montana si aceasta este povestea lui.
Peisaj de Luna
Cariera Cetate, Rosia Montana. Ai zice ca esti pe Luna. De mii de ani, de aici s-a scos aur. Urmele lasate de cautatori se vad peste tot. Muntele arata ca un svaiter. Puse cap la cap, galeriile de sub munti depasesc 160 de kilometri. Si acum, sub aceste ramasite de munte mai sunt ascunse in adancuri peste 300 de tone de aur si mai bine de 1.600 de tone de argint, cel mai mare zacamant din Europa. De trei ani mina s-a inchis, iar minerii au fost trimisi acasa.
Totul zace in paragina. O basculanta fara roti, ramasa nedescarcata de bolovani, sta marturie despre cum s-a pus capat mineritului in zona.
Cea mai infloritoare perioada pentru Rosia Montana a fost la inceputul secolului trecut. Majoritatea caselor din centrul istoric au fost construite atunci. Multe dintre ele au acum obloanle trase si lacatul pe usa. Altele s-au daramat.
Aici a fost cea mai mare densitate de oameni bogati pe metrul patrat. In goana dupa aur, oamenii veneau aici din toata Europa. Acum o suta de ani, in piata din centru era un dute-vino permanent.
Azi e pustiu. Locul e insa celebru si indelung controversat.
Contractul cu canadienii
In 1997, intre Regia Autonoma a Cuprului Deva si firma canadiana Gabriel Resources se semneaza un contract. Ia fiinta compania Eurogold Resources care concesioneaza zona. Proiectul trebuia sa relanseze mineritul in muntii Apuseni. Mai ta