Guvernul a abrogat legea privind disciplina contractuală, care stabileşte clauzele obligatorii ale unui contract comercial şi impune penalităţi pentru neachitarea obligaţiilor scadente, invocând că actul normativ nu a limitat blocajul financiar, ci, dimpotrivă, a afectat firmele. Executivul aminteşte că prin promovarea Legii 469/2002 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei contractuale s-a încercat rezolvarea unor probleme stringente cu care se confruntă firmele, deter
Guvernul a abrogat legea privind disciplina contractuală, care stabileşte clauzele obligatorii ale unui contract comercial şi impune penalităţi pentru neachitarea obligaţiilor scadente, invocând că actul normativ nu a limitat blocajul financiar, ci, dimpotrivă, a afectat firmele.
Executivul aminteşte că prin promovarea Legii 469/2002 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei contractuale s-a încercat rezolvarea unor probleme stringente cu care se confruntă firmele, determinate de indisciplina în relaţiile de afaceri şi contractuale.
"Rolul acestui act normativ ar fi trebuit să determine limitarea blocajului financiar şi fluidizarea schimburilor comerciale, însă, prin dispoziţiile sale, scopul actului normativ este deturnat. Legea instituie o normă paralelă în raport cu prevederile dreptului comun în materia obligaţiilor, fără ca edictarea acestui cadru normativ special să fie justificată de un efect favorabil asupra circuitului comercial, în general, şi asupra mediului de afaceri, în special. Totodată, Legea instituie o serie obligaţii în sarcina comercianţilor şi a unor sancţiuni pentru nerespectarea acestora, care reprezintă limitări substanţiale ale libertăţii contractuale", se arată în proiectul de lege prin care Guvernul abrogă Legea disciplinei contractuale.
Guvernul explică, totodată, că printre argumentele care au justificat abrogarea legii a fost şi