Elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a au mai mult timp să se pregătească pentru tezele cu subiect unic. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Motivul: sindicaliştii din Educaţie au hotărât - printr-un referendum re alizat la nivel naţional, înainte de Paşte -, să boicoteze examenele printr-o grevă generală. Drept urmare, în zilele de 5, 13 şi 21 mai, când ar fi trebuit să se desfăşoare probele la limba şi literatura română, matematică, respectiv, istorie/geografie, cadrele didactice şi personalul auxiliar din şcoli vor fi în grevă generală.
Tezele vor fi reprogramate în perioada specială, adică 26 mai-4 iunie. Părinţii însă nu sunt de acord cu protestul dascălilor şi ameninţă că, în cazul în care greva va avea repercusiuni asupra elevilor, îi vor ataca pe sindicalişti în instanţă. „Noi nu am fost consultaţi deloc, iar acum se face apel la înţelegere. În plus, am informaţii că nu toţi profesorii vor face grevă”, a declarat Adrian Topor, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. „Le cerem scuze părinţilor şi elevilor, dar admiterea la liceu este răspunderea ministerului”, a replicat Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Decizia de a intra în grevă a coincis cu ziua în care sindicaliştii aveau programată o a doua întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu. Cu premierul Emil Boc şi ministrul Ecaterina Andronescu de faţă, şeful statului le-a pus pe masă cele trei proiecte de lege elaborate de Comisia Miclea, cerând guvernului să le analizeze. În legătură cu ne mul ţumi rile sindicaliştilor, Băsescu s-a re zumat la a le transmite că, în privinţa susţinerii strategiei pentru e du caţie, nu au „nicio obligaţie” faţă de el „atâta timp cât nu s-a putut res pecta creşterea salariilor profesorilor”.
Cele trei proiecte de lege pentru învăţământul preuniversitar, universitar şi educaţie pe