Presedintele SIF Transilvania (SIF3) Mihai Fercala spune ca va propune marilor actionari ai societatii transformarea acesteia intr-un holding industrial echilibrat, cu participatii majoritare in companii din mai toate domeniile de activitate.
"Nu va fi o transformare totala, ci o completare a domeniului de activitate. Teoretic, daca majoritatea actionarilor doresc schimbarea in holding, se poate. Asta este o abordare. Ne vom selecta cu mare grija actionarii mari si vom vedea si punctul lor de vedere. Nu spun ca SIF-urile sunt perfecte. Noi n-ar trebui sa avem participatii majoritare, sa ne batem capul cu managementul acestor societati, dar in Romania daca nu ai 50% plus un vot, nu faci nimic", spune Fercala.
In prezent, SIF Transilvania are cea mai mare expunere pe sectorul bancar prin participatiile minoritare pe care le detine la BCR, BRD si Banca Transilvania, acest sector fiind puternic afectat de criza, precum si in turism, dar spune ca detine si companii din domeniul industrial, pe care in lipsa restrictiilor impuse de legislatie le-ar putea creste semnificativ activitatea.
De ce vrea Mihai Fercala prag de 5% la SIF3?
Presedintele SIF Transilvania spune ca legislatia actuala in care sunt incadrate SIF-urile, respectiv alte organisme de plasament colectiv, impune o serie de restrictii acestora care le creeaza dificultati, iar actualele conditii de piata, caracterizate printr-o aversiune a investitorilor fata de Bursa, nu le dau prea multe sanse de dezvoltare.
"Noi, in prezent, nu putem sa investim decat in companii listate, avem cenzura la maximul investitional pe o companie. In plus, trebuie sa pastram un raport intre companiile listate si nelistate. Daca si SIF-urile se vor aplatiza, se vor prabusi, va dati seama ce se va intampla cu Bursa", spune Mihai Fercala.
Un alt impediment pentru SIF-uri este ca acestea nu pot sa