Apele teritoriale româneşti vor fi supravegheate cu ajutorul Sistemului Com plex de Observare şi Supraveghere al Traficului la Marea Neagră (SCOMAR), inaugurat ieri.
Poliţia de frontieră va putea, astfel, de tecta şi localiza orice ambarcaţiune ca re va intra în apele teritoriale, pe o rază de până la 100 de mile pe mare. Sistemul permite monitorizarea permanentă a activităţii maritime la mare distanţă de coaste, prin dirijarea unor elicoptere şi nave ale poliţiei de frontieră, care vor patrula litoralul de la Mangalia până la Sulina. SCOMAR a fost realizat în colaborare cu parteneri din Uniunea Europeană şi a costat 25 de milioane de euro, din fonduri PHARE şi cofinanţare.
Implementarea acestui sistem a început în anul 2003. Scopul principal al SCOMAR este acela de a combate traficul ilegal de persoane, de droguri şi de mărfuri contrafăcute, dar şi să intervină rapid în cazul navelor naufragiate. „Una dintre obligaţiile pe care le aveam în vederea aderării la spaţiul Schengen era cea referitoare la securizarea frontierei de la Marea Neagră. Cu ajutorul unui vapor şi al unui elicopter vom putea vedea, în orice moment, un vas suspect care s-ar apropia de litoralul românesc.
Urmează şi celelalte frontiere care sunt pe Dunăre şi înspre zona de est şi de nord”, a declarat ieri ministrul administraţiei şi internelor, Dan Nica, prezent la eveniment. Acesta a mai precizat că a fost creată şi o direcţie operativă a poliţiei de frontieră în porturile maritime, pentru completarea SCOMAR cu personal spe cializat, care acţionează la frontiere, pe mare şi pe uscat.