În preajma Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, marcată pe 3 mai, organizaţiile de profil readuc în discuţie riscurile pe care jurnaliştii şi le asumă pentru a informa publicul. Sursa: Reuters
Numai în anul care a trecut, 70 de lucrători în media au fost ucişi, mai mult de 600 au fost arestaţi şi cel puţin 125 dintre ei rămân în închisoare, pentru a executa sentinţe îndelungate – arată Asociaţia Mondială a Ziarelor (WAN) şi Forumul Mondial al Editorilor, compusă din publisheri şi editori reprezentând naţiunile cu presă liberă de pe glob. Atunci când investighează subiecte sensibile, dezvăluie adevăruri deranjante şi pun sub semnul întrebării politica, jurnaliştii devin ţintă, uneori la propriu, a celor afectaţi, direct sau indirect, de rapoartele lor.
Înfruntând hărţuiala, ameninţările cu violenţa şi represaliile fizice, jurnaliştii din toată lumea continuă să dezgroape fapte problematice, să provoace status quo-urile şi să-i demaşte pe cei care comit crime. Zi după zi, jurnaliştii investighează şi îndosariază materiale asupra unor subiecte pentru care ei ştiu că pot fi acţionaţi în judecată sau ucişi. Mulţi plătesc acest preţ. Asociaţia Mondială a Ziarelor îi invită pe ziarişti să atragă atenţia public asupra riscurilor pe care şi le iau pentru a obţine ştirile, prin intermediul unor iniţiative speciale care să aibă loc de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, pe 3 mai.
Organizatorii fac apel la ziariştii afiliaţi pentru a publica desene, reclame, interviuri, eseuri sau infografice, care să arate cât de periculoasă şi, de multe ori, mortală se poate dovedi încercarea de a raporta despre corupţie, de a provoca politica guvernamentală, de a investiga crima organizată.
Toate materialele puse cap la cap de WAN, disponibile gratuit, pot fi găsite la adresa de web www.worldpressfreedomday.org, în limbile engleză, franceză, spaniolă ş